Nová zelená úsporám pro bytové domy 2015

12.01.2015 00:00

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce Novou zelenou úsporám rozšířit na bytové domy, o čemž prý vyjednává s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR).

"Naším cílem je vytvoření stabilního a dlouhodobého programu na podporu energeticky úsporného bydlení. Počítáme tak s další výzvou v průběhu roku 2015, kdy do programu vstoupí i bytové domy," podotkl ministr Brabec.

Státní fond životního prostředí předpokládá, že renovace bytových domů by mohla být podporována nevratnou dotací Nová zelená úsporám v kombinaci s úvěrem z programu Panel+. Dotace na stavbu či rekonstrukci nízkoenergetických bytových domů odstartuje Nová zelená úsporám (NZÚ) nejspíš v březnu 2015.

Novinkou je, že žadatel o stavbu energeticky minimálně náročného bytového domu nejspíš nebude muset mít žádné vlastní prostředky. "Budeme poskytovat nevratnou podporu zhruba mezi 15 až 30 procenty z celkových nákladů s tím, že tam chceme zakomponovat ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB) možnost půjčit si na spolufinancování a předfinancování v rámci programu Panel 2013+,"

Program Nová zelená úsporám se zaměřuje na zateplování rodinných a bytových domů, výměnu oken a dveří, výstavbu takzvaných pasivních domů a výměnu starých kotlů za nové úsporné na biomasu či plyn, tepelná čerpadla a instalaci solárních panelů. Čím víc způsobů úspory energií žadatel provede, tím vyšší podporu získá.


Čtěte více na  www.tzb-info.cz, odkaz na článek 1, odkaz článek 2